Zo zien wij het: de betekenis van Vertrouwen in Teams

Bureau van Betekenis over Vertrouwen in Teams.  Vertrouwen is niet iets wat kunt ‘trainen’. Als we met teams met de paarden werken dan merken wij dat mensen elkaar in korte tijd nog veel beter leren kennen. Daardoor kan het zomaar zijn dat een team wat zichzelf bij binnenkomst nog een 4 gaf op dat gebied van vertrouwen, weggaat met een zelfwaardering van een 8. Hoe kan dat?

De winter staat in het teken van bezinning en rust. Mensen lijken tijdens de winter ook meer naar binnen te zijn gericht. Maar ondertussen bereiden we ons voor zoals een zaadje dat doet onder de grond. Wanneer dan eindelijk de lente aanbreekt is het tijd voor het ontkiemen, naar buiten komen en in beweging zetten van onze nieuwe ideeën. Met nieuwe, frisse energie aan de slag! Een wens die we vaker horen de laatste tijd is het ontwikkelen van vertrouwen in teams. Voortkomend uit de vraag van onze klanten: Wat kunnen we als (management)team doen om “onze krachten nog meer tot bloei te brengen” dit jaar?

Vertrouwen is niet iets wat kunt ‘trainen’. Het gaat hier in het bijzonder om het planten van zaadjes die gaan groeien en uiteindelijk een team echt tot bloei zullen brengen. Als we met teams met de paarden werken dan merken wij dat mensen elkaar in korte tijd nog veel beter leren kennen. Daardoor kan het zomaar zijn dat een team wat zichzelf bij binnenkomst nog een 4 gaf op dat gebied van vertrouwen, weggaat met een zelfwaardering van een 8. (waargebeurd) Hoe kan dat? Als een paard een mens ontmoet dan neemt hij hem/haar volledig zoals hij/zij is. Of je nu CEO of toiletjuffrouw op je visitekaartje hebt staan, hij reageert op jou als mens met je eigen logica, talenten en valkuilen. In die interactie wordt het voelbaar voor jezelf, maar ook zichtbaar. Je collega’s kijken mee en komen zelf ook aan de beurt. Zo mag iedereen er zijn, volledig op zijn manier. Er ontstaat een breder perspectief: dat er ook andere manieren zijn waarop je naar eenzelfde werkelijkheid kan kijken en dat er achter elk gedrag een verhaal, een mens schuilgaat. Als die verschillen er mogen zijn (en zelfs gewaardeerd worden) dan groeit het vertrouwen.

Vertrouwen ontstaat dus als wij mensen uit onze ‘cocon’ kruipen en onszelf meer laten zien, en tegelijkertijd met open vizier naar de ander kijken. En dat is makkelijker gezegd dat gedaan, horen we je nu denken. Die (schijn?)veilige cocon hebben we niet zomaar om ons heen gebouwd. En daar komt het citaat dat boven onze nieuwsbrief van afgelopen voorjaar staat om de hoek kijken: If you want to be happy focus on living fully in the present. Onze cocon hebben we vaak gebouwd door ervaringen uit het verleden. De vraag is of ‘het gevaar’ er werkelijk nog is en/of we daar nog voor beschermd moeten worden en zo ja, of de cocon een werkelijke bescherming biedt. Terug naar de paarden: als we één ding van hen geleerd hebben is het wel dat ‘leven in het hier-en-nu’ juist van levensbelang is en dé manier om je te verbinden in de kudde. Als prooidier schuilt er altijd gevaar. Toch leven paarden de grootste tijd van hun bestaan in rust, omdat er rust is (de jagers zijn niet altijd op jacht). Als zij altijd angstig en op de vlucht zouden zijn, raken ze uitgeput en zijn niet in staat tot vluchten als er een werkelijke reden toe is. Of als zij met hun gedachten in het verleden zouden hangen missen ze het geritsel in de bosjes achter hen.

Kortom, in onze maatschappij is het idee van zelfbescherming iets wat ons tegenhoudt ten volste te leven, ons te verbinden met anderen en in vertrouwen met elkaar samen te werken. Gezien de vragen van onze klanten die gaan over het ontwikkelen van vertrouwen merken we dat ‘organisatieland’ toe is aan het afbreken van die cocons. De mensen die deel uitmaken van de teams werkelijk te gaan zien en de verschillen tussen hen te waarderen. Dat is prachtig!

 

Geschreven door Leonique van Tol, maart 2017