Case: Hard werken als oplossing voor…

Case: Hard werken als oplossing voor…

Een HR team stapt de bak in om een kudde te vormen met de 3 ponies. Na een korte ontmoeting neemt de onrust bij de ponies toe en uiteindelijk galopperen ze in hoog tempo rondjes om het team heen. Het team heeft even het gevoel in het wilde westen te zijn beland en vindt het erg grappig. “De spiegel is wel duidelijk” zegt een van de medewerkers opeens, “dit zijn wij, we rennen onszelf nog dood, de werkdruk is enorm”. Er volgen instemmende woorden van collega’s en de ponies komen tot stilstand. Volledig buiten adem en in het zweet kijken ze van een afstandje naar het team. En het team kijkt terug. Vervolgens zoeken de ponies toenadering en duwen verschillende teamleden omver.

Waar is het harde werken een oplossing voor? vraag ik aan het team en verduidelijk de vraag met: Stel dat jullie niet zo hard werken wat zal er dan met jullie gebeuren, of met jullie plek in de organisatie?

“De plek in onze organisatie is totaal onduidelijk zegt de manager. Sinds de reorganisatie bungelen wij ergens onderaan. De managers van alle afdelingen hebben deels onze taken over genomen en het lijkt alsof wij ons nut verloren hebben. Ik heb onze werkdruk eigenlijk nooit begrepen in deze context maar nu snap ik het. Als wij niet zo hard werken worden we vergeten.” De manager belooft zijn team dit te gaan bespreken met het MT. Het belang van een duidelijke positie in de organisatie is helder.

 

# Teamontwikkeling met paarden @ Bureau van Betekenis